Főoldal
Háztáji
Hírek
Cikkek
Fényképezőgép múzeum
Keresés
Fórum
KépFórum
Adna - Venne
Linkek
Cikkek rovat
Hircsatorna
Kapcsolódó anyagok
Főoldal
Fotókiállítások Debrecenben (2008. február)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. február 12.

Jelenleg legalább három fotókiállítás tekeinthető meg Debrecenben, az egyik már csak néhány napig, de kettő még március elején is látogatható lesz.

Image
A kiállítás nyitó képe
© Prof Dr Tóth Csaba felvétele, a szerző reprodukciója
A kiállítás egyik drámai hatású képe
Prof. Dr Tóth Csaba egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Endourológiai és Vesekőzúzó Központ szakmai igazgatójának "Élet a rónán" című kiállítása február 16-áig tekinthető meg a Centrum Elméleti Galériájában. A gyógyító-oktató-kutató művész gyermekkora óta fotózik. Könyveiben, közleményeiben és előadásaiban saját készítésű fotóival teszi szemléletesebbé mondanivalóját. A tárlat képeihez a Hortobágy, a Tisza és jelenlegi lakóhelye, a Debrecen határában elterülő bánki erdő szolgáltatott témát.

Image
Kép a meghívóról
Rendkívüli jelentőségű fotókiállításoknak ad otthont mostanában a Kölcsey Központ. A múlt év őszén "(M)érték" címmel mutatták be öt világhírű magyar fotográfus  - Brassaï, Robert Capa, André Kertész, Moholy-Nagy László és Martin Munkácsi - munkáit. Jelenleg pedig Szipál Márton életműkiállítása látható "Arcok, testek, Hollywood" címmel. A
Image
A kiállítás meghívója
hollywoodi sztárok fotósaként világhírűvé vált mester 1924-ben született Debrecenben. Ma Ő Magyarország legismertebb élő fotográfusa. Mintegy hat éve él Budapesten, de szívesen és gyakran látogat szülővárosába is. Ősszel, a (M)érték c. kiállításon is tartott tárlatvezetést. Február 7-én este szépszámú közönsége előtt beszélgetett Máthé András fotóművésszel, a Debreceni Fotóklub vezetőjével életéről, képeiről, a fényképezésről vallott nézeteiről, válaszolt a megjelentek kérdéseire. A kiállítás március 4-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 11 és 19 óra között. Szipál Márton munkásságának ismertetésére még hosszabb cikk erejéig visszatérünk a közeljövőben.

© A szerző felvétele
A beszélgetés vidám pillanata, régi debreceni felvételt kapott a mester Máthé Andrástól

Image
A kiállítás meghívója
A harmadik jelenleg kiállítás a Kölcsey Központ melletti MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban látható, címe: "A történet folytatódik - Kortárs művészek van Gogh nyomában". A különleges kiállítás számos világhírű kortárs képzőművész munkáját mutatja be. A művek mindegyike Vincent van Gogh művészetének ihletésére és tiszteletére készült. A gyűjtemény a Franciaországban működő Fondation Vincent van Gogh Arles tulajdona. A kiállítást műfaji sokszínűség jellemzi: a nagyméretű olajfestmények mellett installációkat, szobrokat és fotókat is megtekinthetünk. A kiállítás március 9-ig tart nyitva, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig, csütörtökönként 12-től 20 óráig.

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Kállai Zoltán (84.2.81.xxx) 2008-02-15 17:49:38

A két felső kiállítást volt szerencsém megnézni. A Szipál Márton kiállítást érdemes megnézni, nem mindennapi eljárásokkal találkozhatunk. Amit én ott láttam először az a fényérzékeny vászon használata. Mint kiderült Amerikában kb. ugyan annyira elterjedt technika, mint nálunk a fotópapír. Érdekes hatást kelt. A képek jók, bár számomra voltak olyan képek melyeknek a képkivágása nem tetszett.
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző
Advertisement
Advertisement
Advertisement